Türkiye’de çay her gün ortalama 5-6 bardak tüketilmektedir. Özellikle sabah kahvaltısında ve akşam yemeklerden sonra tercih edilmektedir. Hal böyleyken bu konuyla ilgili de hamilelere bazı uyarılarımız olacak.
Öncelikle yemekle birlikte ve yemekten hemen sonra alınan çay besinlerdeki demirin emilimini azaltığı bilinmelidir. Gebelikte kanın önemli olduğu ve demir eksikliğinin kansızlığa neden olduğu düşünüldüğünde fazla çay tüketmek gebelik sürecinde sıkıntılı durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
Doktorlar tarafından sürekli söylenen fakat doğruluğu kesin kanıtlanmamış bir diğer söylenti de gebelikte çay içmenin düşüğe neden olduğudur.
Çay ve kahve eskiden beri bir gelenek olarak tüketilmiştir. Araştırmalar kahve tüketiminin çay tüketiminden daha fazla olduğunu göstermektedir. Çay ve kahvedeki kafein oranlarına baktığımızda, 1 bardak açık çayda 20 mg, 1 bardak demli çayda 110mg, bir fincan türk kahvesinde 50mg, 1 kupa nescafede 130 mg kafein vardır.
Normal birinin, kafeini aşırıya kaçmayacak miktarda almasının faydası vardır. Fakat gebelik sürecinde kafein alınacak kafein miktarı kısıtlanmalıdır. Hamile olmayan biri günlük 2-3 fincan kahve, 5-6 fincan çay içmesi normal kabul edilir. Gebelik süresince 1 fincan kahve ve 1 bardak çay sınırı aşılmamalıdır.
Merhaba beta hcg nin 3 günde 502 den 2800 e çıkması normalmidir.
Sevil hanım merhaba,
Beta-HCG değerinin 2 günde bir %66’dan %100’e kadar artışı gebeliğin sağlıklı ilerlediğinin göstergesidir. Bahsettiğiniz artış şekli de bu sağlıklı durumu düşündürmesi sebebiyle şimdilik her şey normal görünüyor.
Merhabalar, cuma günü 84 olan beya hcg 4 gün sonra salı günü 537 çıktı. Yükselişler sağlıklı hamilelik için doğru oranlı mıdır? Cevap verebilirseniz çok sevinirim
Zeynep hanım,
Değerlerinizdeki artış hızı şu an için gebeliğin sağlıklı gittiğini göstermektedir.
Tüp bebek transferi sonrası 8.günü kan değerim 144.2 ,10.gün 388 çıktı,çoğul gebelik durumu söz konusu olabilir mi?