Gebelikte Sigara Kullanımı

Hamilelik, sigarayı bırakmak için harika bir zamandır. Böylelikle, hamilelik sürecinden geçerken daha iyi ve daha enerjik hissedersiniz. Aynı zamanda kalp hastalıkları, kanser ve akciğer problemleri gibi gelecekte karşılaşabileceğiniz sağlık risklerini azaltırsınız.

Araştırmalara göre hamile kadınların %12-20 arası sigara kullanmaktadır ve ne yazık ki hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını riske atmaktadırlar. Her yıl Türkiye’de çok sayıda bebek sigara içen anneler yüzünden ölmektedir.

Sigara bırakmanın yararları çok fazla olsa da yarattığı stres bu süreci zorlaştırmaktadır. Bu sizin için zor bir yolculuk olacaktır, ancak yine de size yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır.

Gebelikte Sigara Kullanımı İle İlgili Gerçekler

Siz sigara içerken aslında bebeğiniz de içiyor. Sigara içtiğinizde nikotin, kurşun, arsenik ve karbon monoksit gibi zehirleri vücudunuza alırsınız. Bu zehirler plasentaya yani sizi bebeğinize bağlayan, oksijen ve besin maddelerini iletme, atıkları temizleme görevi gören dokuya geçer. Bu zehirler bebeğinizin gelişimi için gerekli olan oksijeni ve besin maddelerini almasına engel olur.

Gebelikte sigara kullanımı düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve bebek ölümlerine neden olabilir. Amerikan Akciğer Derneği’nin tahminlerine göre düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerin %20-30’u, erken doğumların %14’ü ve bebek ölümlerinin %10’u hamileyken sigara tüketmenin sonuçlarıdır.

İkinci el sigara dumanı (pasif içicilik) bebeğiniz için zararlıdır. Amerikan Akciğer Derneği’ne göre araştırmalar, hamile kadınların ikinci el sigara dumanına maruz kalmasının da bebek için risk oluşturduğunu göstermektedir. Bunun sonucunda, çok düşük kiloya sahip ve sağlık problemleri olan bebekler dünyaya gelmektedir.

Bebeğiniz için uzun vadeli sağlık sorunları yaratabilir. Hamileyken sigara içmek bebeğinizin çok daha fazla soğuk algınlığına yakalanmasına, akciğer problemlerine, öğrenme yetersizliklerine ve fiziksel gelişim bozuklukları göstermesine neden olur.

Eğer anne, bebek doğduktan sonra sigara içmeye devam ederse, bebek daha çok soğuk algınlığı geçirebilir, öksürüğe ve orta kulak enfeksiyonlarına daha fazla yakalanabilir. Bebeklerin ciğerleri küçük olduğu için sigara dumanı nedeniyle nefes almaları zorlaşmaktadır. Bronşite ve zatürreye yakalanma riskleri de bulunmaktadır.

Üçüncü el sigara dumanı (dumanın çevreye sinmesi) hem bebeğiniz için hem de çocuklar için ciddi sorunlar yaratmaktadır. Son araştırmalara göre üçüncü el dumana maruz kalan bebekler ve çocuklarda astım, solunum problemleri ve öğrenme yetersizlikleri oluşma riski artmaktadır.

Üçüncü el sigara dumanı, sigara tüketiminin yarattığı kirliliktir. Sigaradan yayılan toksinler içilen sigara sayısı çoğaldıkça birikir. Birinci el sigara dumanı veya ikinci el sigara dumanı gözle görülebilir ancak üçüncü el sigara dumanı gözle görülemez ve hepsinin ciddi etkileri vardır.

Üçüncü el sigara dumanı, giysilere, halılara, mobilyalara ve perdelere sinen gaz ve toksinlerden oluşur. Bebekler ve çocukların beyinleri hala gelişmekte olduğu için toksinlerden çok daha fazla etkilenirler.

Çocuklar bu toksinleri içine çeken yüzeylerle daha çok temas halindedir ve genelde odaların birçok yerine ağızlarıyla temas edebilirler. Bunun sonucunda, yetişkinlere kıyasla toksinler onlar için daha fazla tehlike oluşturur.

Hamile kadınlar ve çocuklar sigara içilen her alandan uzak durmalıdır.

Nikotin bandı gibi nikotin replasman tedavilerine başvurmak da bebeğinizi etkileyebilir. Nikotin replasman tedavisine veya sigara bırakma ürünlerine başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzla birlikte sizin için en iyi olan yöntemi tartışabilirsiniz.

Sigarayı Bırakma Planınız:

Sigarayı bırakmak gerçekten zor, biliyoruz. Ama başaracağınıza inanıyoruz. Eğer sigarayı bırakmaya niyetliyseniz hazırlıklı olun ve bir plan yapın.

  1. Sigarayı bırakma nedenlerinizi ve bırakmanın yararlarını sıralayın.

Bebeğiniz için yararları:

  • Bebeğinizin düşük doğum ağırlıklı doğma veya erken doğma riskini azaltır.
  • Bebeğinizin alacağı oksijen ve besin miktarını arttırır.
  • Sağlık problemlerine yakalanma riskini azaltır.
  • Bebeğinizin doğumdan sonra sizinle sağ salim eve dönme şansı artar.

Sizin için yararları:

  • Kalp hastalıkları, kanser ve akciğer problemleri gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltır.
  • Hamilelik boyunca sizi daha enerjik kılar.
  • Sigara alacağınız parayla bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılarsınız.
  1. Günlük alışkanlıklarınızı değiştirin.
  • Yemeklerden sonra sigara içmek yerine yürüyüşe çıkın veya hamilelikle ilgili en sevdiğiniz kitabı okuyun.
  • Kitap okurken sigara içmek yerine meyveli süt için veya bir şeyler atıştırın.

     3.Yakınlarınızdan tam destek alın. Sigarayı bırakmak zordur, işte bu yüzden çok sigara içmek istediğiniz bir anda bir aile üyesini veya arkadaşınızı aramak ve desteğini almak iyi hissettirecektir. Ayrıca sigara içmeyen kişilerle vakit geçirmek de yararlıdır.

  1. Doktorunuza farklı tedavi seçeneklerini sorun. Doktorunuz, uygun sigara bırakma programını bulmanıza ya da nikotin bandı, nikotin sakızı, solunum cihazı veya ilaçlara başlama konusunda size yardım edecektir. Doktorunuzun size yazabileceği ilaçlar olduğu gibi sizin reçetesiz olarak temin edebileceğiniz ilaçlar da vardır. Tabii ki reçetesiz ilaç almadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu ilaçların içinde nikotin olabilir ve bebeğinizin gelişimini etkileyebilir.
  2. Sigara bırakmak için bir gün belirleyin! O gün geldiğinde tüm sigara ve kül tablalarını atmalısınız.

Sigarayı Bırakma İpuçları:

  • Ağzınızı ve ellerinizi sürekli meşgul edin (sakız çiğneyin, bebeğiniz için doğum öncesi partisi verin, el işi öğrenin, şeker yiyin)
  • Sigara içmek istediğinizde, sigara bırakma nedenlerinizin olduğu listeyi okuyun.
  • Sigara içmek istediğinizde, size destek olacak kişiyi arayın.
  • Sigara içen insanlardan ve sigara içilen bölgelerden uzak durun.

Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak Destek Numaraları:

  • ALO 171 Sigara Bırakma Danışmanlık Hattı’nı arayın. Bu, çok kolay bir işlemdir. İlgili kişi size bağımlılık dereceniz ile birlikte sigarayı bırakmak istediğiniz günü soruyor, böylece çalışmalar başlıyor . Bugün kendiniz ve bebeğinizin sağlığı için bir fark yaratın. Sigarayı bırakma hattını hemen arayın: ALO 171.
  • Sağlık Bakanlığı’nın ”Havanı Koru” projesine dahil olun: havanikoru.org.tr

 

Derlendiği Kaynaklar: 

March of Dimes, http://www.marchofdimes.comAmerican Lung Association,http://www.lungusa.org/

http://www.timeturk.com/tr/2011/10/31/alo-171-sigara-icenlere-nasil-yardimci-oluyor.html

http://havanikoru.org.tr/

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.