Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Folik asit aslında B9 vitaminine verilen isimdir. Yeşil yapraklı besinlerde fazla bulunduğu için bu isim verilmiştir. Latincede folum yaprak anlamına gelir. Mitchell ve arkadaşları folik asidi, 1941 yılında ıspanak yapraklarında keşfettiler.

Folik asit; genetik şifremizin yapıtaşları olan DNA yapımında, hücre bölünmesinde ve hücre oluşumunda görev alır. Folik asit eksikliğinde özellikle megaloblastik anemi(kansızlık) adı verilen durum ortaya çıkar.

Folik asit suda eriyen bir vitamin türü olduğundan bu tür vitaminler vücutta depolanamaz bu nedenle günlük yeterli düzeyde almak gerekir.

Bazı antibiyotik türlerinin de bu vitamini yok ettiği bilinmektedir.

Gebelikte günlük folik asit gereksinimi 0,4 mg’dır. Nöral Tüp Defekti ( NTD) durumu yaşayanlarda falik asit gereksinimi günlük 4-5mg kadar çıkabilir.

Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Bebekte protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesini sağlar.
Folik asitin nöral tüp defeklerini (NTD) önleme etkisi konusundaki araştırmalar 1980’lerde başlayıp 1990’larda yoğunlaşır folik asit ya da multivitaminlerin tüm gebeliklerde NTD’leri önlemedeki etkisi belirlendi. farklı yöntemlerle yapılmış olan bu çalışmalardan elde edilen kanıtlar gebe kalma döneminde folik asit kullanımının NTD’leri önlediğini göstermiştir.

Folik asit yetersiliğinde karşılaşılabilecek diğer bir sıkıntı ensefalosel durumudur. Bu durum kafatası kemiğinin tam olarak kapanmaması sonucu fıtığın oluşmasıdır.

Folik asit eksikliğinde bebeğin omurga kemiklerinde açıklık oluşması bu açıklığın omurilik ve zarının fıtıklaşmasına neden olduğu da bilinmelidir.

Günlük Folik Asit Gereksinimi ?

gunluk-folik-asit-kullanimi

 Folik Asit Ne Zaman Kullanılmalıdır ?

Folik asit gebelikten 1 ay öncesi kullanılmaya başlanmalı ve gebeliğin birinci trimesterinin(ilk üç ayının) bitimine kadar kullanılmaya devam edilmelidir.

Önceki doğumlarında NTD durumu yaşayanlarda, sara(epilepsi) hastalığı veya diyabet hastası olanlarda, sigara kullananlarda ve düzenli aspirin tüketenlerde günlük 4-5 mg folik asit alınması gerekir.

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur ?

Folik asit yeşil yapraklı besinler ve bazı hayvansal ürünlerde bulunur.

Folik Asit Nelerde Bulunur ?
Folik Asit Nelerde Bulunur ?

+ Et (Balık, karaciğer, tavuk ve kırmızı et)

+ Ispanak ( 2 kase ıspanak 228 mcg folat içerir)

+ Mercimek

+ Ay Çekirdeği (Bir avuç ay çekirdeği 82 mcg folat içerir)  Yağlı olduğu için fazla yenmemeli aşırı kilolu olmak istemiyorsanız dikkat edin.

+ Barbunya ( Yarım kase barbunya 125 mcg folat içerir)

+ Portakal suyu ( 1 bardak portakal suyu 70 mcg folat içerir)

+ Yumurta (1 adet yumurta 25 mcg folat içerir)

+ Brüksel Lahanası

+ Bezelye

+ Brokoli (4 adet haşlanmıiş brokoli günlük folik asit ihtiyacının 1/4 ünü karşılar)

+ Çilek

+ Tam buğday ekmeği

+ Yer fıstığı

+ Fındık

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

One comment

  1. Doktorumun verdiği folik asit hapını bazen içmeyi unutuyorum bişey olur mu. Ve 18. HaftadayıM daha ne kadar kullanmalıyim bü hapi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir