37 Haftalık Gebelik

37 hafta hamilelik eskiden tam süreli hamilelik olarak kabul edilirdi, ancak doktorlar şimdi 39 haftayı tam süreli olarak kabul ediyor. Yine de, bebeğinizi kollarınıza almak için çok yaklaştınız. Hamileliğinizin bu noktasında, bu sürecin artık sonlanmasını ve bebeğinizi kucağınıza almayı bekliyor olabilirsiniz ya da yaklaşan doğum konusunda biraz endişeli olabilirsiniz. Her iki durumda da, bebeğiniz gelmeden önceki bu son birkaç haftanın tadını çıkarın ve dinlenmeye çalışın.

Vücudunuzda Neler Oluyor?

37 haftalık hamilelikte, bebeğinizi kucağınıza almaya çok yaklaştığınız için, hafta hafta büyük değişiklikler fark etmeyebilirsiniz. Bebeğinizin kilo alımı yavaşlıyor ve sizin de kilo alımınız azalabilir. Aslında, birçok kadın son aylarında hiç kilo almaz.

37. haftada, vücudunuz doğuma ve emzirmeye hazırlanıyor. Göğüslerinizden kolostrum sızmaya başlamadıysa, önümüzdeki birkaç hafta içinde başlayabilir. Ayrıca vajinal akıntınızda artış fark edebilirsiniz.

    Bebeğiniz, doğuma hazırlık olarak pelvisinize inmiş olabilir. Eğer inmedi ise, kısa süre içinde bu gerçekleşmelidir. Bebeğiniz pelvisinize indiğinde, sindirim organlarınıza olan baskı azalabilir ve nefes almak daha kolay hale gelebilir. Ancak bunun karşılığında, pelvik ve mesane basıncı artabilir.

    Hamileliğinizin son ayında, sağlık hizmeti sağlayıcınız daha sık ziyaretler önerebilir. Bu noktada, doktorunuz haftalık randevular planlayarak bebeğinizi izlemek ve doğuma ne kadar yakın olduğunuzu belirlemek isteyebilir.

    Doktorunuz, serviksinizi incelerek incelme ve açılmayı kontrol edecektir. İncelme, doğum için serviksinizin incelmesi ve yumuşamasıdır. Doktorunuz, incelmeyi yüzde olarak ölçer. Açılma ise serviksinizin açılmasıdır. Hem açılma hem de incelme, doğumdan haftalar önce başlayabilir.

    Bebeğinizde Neler Oluyor?

    37 haftalıkken, bebeğiniz hala erken tam süreli kabul edilir, ancak doğuma çok yakın olduğunuz için doğuma girmek güvenli kabul edilir. 37. haftada, bebeğiniz yaklaşık altı buçuk kilo ağırlığında olabilir. Kilo almaya devam ediyor, ancak daha yavaş bir hızda ve doğumdan önce yaklaşık yarım kilo ila bir kilo daha alabilir.

    Akciğerleri muhtemelen sürfaktan üretiyor ve ilk nefesini almaya hazırdır. Ancak bebeğiniz birkaç hafta daha içeride kalırsa, beyin ve diğer organları biraz daha olgunlaşır.

    Bebeğinizin çevikliği de gelişiyor. Eşyaları daha iyi kavrayabilir. Örneğin, daha sık emerek rahatlayabilir ve beslenmeye hazırlanabilir. Muhtemelen baş aşağı pozisyonda, dünyaya çıkmaya hazır durumda.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    37 haftalıkken, doğum köşede bekliyor demektir. Braxton Hicks kasılmaları geçiriyorsanız, gerçek doğum ile yalancı doğum arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı merak edebilirsiniz. Sık sık hastaneye koşup doğum yapmadığınızın söylenmesi yerine, doğru zaman geldiğinde hastaneye gitmek istersiniz. Ancak çok bekleyip yanlışlıkla bebeğinizi oturma odanızda doğurmak istemezsiniz.

    Peki, hissettiğiniz şeyin yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Gerçek doğumsa, doğum ilerler. Ancak başlangıçta, Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek doğum kasılmaları arasında ayrım yapmak zor olabilir, özellikle de Braxton Hicks kasılmaları doğum tarihine yaklaştıkça güçleniyorsa. Ancak, doğumun başladığını gösteren birkaç faktör vardır.

    Gerçek doğum kasılmaları zamanla daha yoğun hale gelir. Ayrıca daha sık gelmeye başlarlar. Braxton Hicks kasılmaları düzensiz olma eğilimindedir ve yoğunluğu aynı kalabilir.

    Braxton Hicks kasılmaları pozisyon değiştirirseniz hafifleyebilir. Gerçek kasılmalar ise aynı kalır, hatta ayakta durduğunuzda, yürüdüğünüzde veya hareket ettiğinizde bile. Gerçek doğum, sırtınızda ve karnınızda hissedilebilir. Braxton Hicks kasılmaları genellikle sırtınızda hissedilmez.

    Sonuç olarak, bir düzen gelişmeye başlıyorsa ve kasılmalar düzenli aralıklarla geliyorsa ve güçleniyorsa, muhtemelen gerçek doğumdur. Ancak şüphe duyuyorsanız, en iyisi kontrol edilmek için doktora gitmektir.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir