Gebelik Şikayetleri Ve Çözümler

Gebelikte şikayetleri nelerdir, gebelik şikayetlerine basit uygulanabilir çözümleri anlatıyoruz.

Gebelikte Kabızlık

Hamielikte kabızlık çok sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Gebelik döneminde değişen hormon sevileyeri  tüm düz kaslarda olduğu gibi sindirim sisteminin düz kaslarında da gevşemeye neden olur. Bu gevşeme barsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Özellikle gebeliğin son son haftalarına doğru iyice büyümüş olan uterusun rektuma baskı yapması da kabızlığa neden olur.

Çözüm: Kabızlığa dair yakınmaları basit önemlerle hafifletmek mümkün.

Tıbbi tedaviye başlamadan önce yapabileceğiniz bazı şeyler vardır;

Günlük minimum iki litre sıvı almaya çalışın.

Meyve suyu, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir kompostoları içebilirsiniz.

Lifli besinler tercih ediniz, sebze ve meyve, yulaf ezmesi gibi lifli besinleri daha fazla ve hergün tüketin.

Doktorunuzun önerdiği ölçüde düzenli egzersiz yapın egzersiz imkanınız yoksa yarım saatlik yürüyüşler size iyi gelecektir.

Tuvalete çıkma ihtiyacı ortaya çıktığında bunu ertelememelisiniz. Bazı anne adayları sabah kahvaltısından önce içilen bir bardak ılık suyun da kendilerine yardımcı olduğunu belirtmektedir.

Gebelikte Hemoroid (Basur)

Gebelik dönemine dışkılama esnasında dışkıya taze kan bulaşmışsa makat bölgesinde dolgunluk ve özellikle dışkılamayla başlayan ve uzun süre devam eden ağrı varsa hemoroidoluşmuştur. Büyüyen uterusun toplardamarlara yaptığı baskı rektum toplardamarlarının daha belirgin olmasını ve daha ileri aşamalarda makat bölgesinde hemoroid oluşur. Gebelik öncesinde hemoroid şikayeti olmayan bir anne adayında gebeliğin ilerleyen haftalarında  hemoroid oluşabilir. Gebelik öncesinde hemoroidi olan anne adaylarında ise hemoroid şikayeti artar. Daha çok süregelen kabızlık ve zorlu dışkılama süreci yaşamamak ağrı ya da kanamaya neden olur.

Çözüm: Kabızlığı önlemek için alacağınız yukarıda bahsedilen kabızlığı önleme yöntemleri sayesinde hemoroidlere bağlı şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer makat bölgesinde şiddetli ağrı veya kanama varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

HEMOROİD OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ;

Beslenirken meyve sebze ve bol posalı gıdalar tercih edin.

Ekmeğinizi lifli veya kepekli ekmeklerden tercih edin.

Dışkılama ihtiyacınız varsa bekletmeyim hemen ihtiyacınızı giderin.

Tuvelette ıkınmayın ve 1-2 dk dan fazla beklemeyin hemen yapın ve çıkın.

Kahvaltı sonrası tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin

 

Gebelikte Varis

>gebelikte-varis
Gebelikte varis hormonal değişiklikler nedeniyle ve toplar damar duvarlarının gerilme  ve genleşme yatkılığının artmasıyla oluşur. Bunun dışında gebelerde varis oluşumunun nedenleri;

* Bebeğin ve rahmin büyümesi kalbe geri dönüş yolunda pelvis (leğen kemiği) içinde bası oluşması.

* Gebelikte vücutta artan kan ve sıvı oranı bacak damarlarına fazla basınç yapması.

* Hiperlordozis (L5-S1): Bel kemiğinde gebelik sonrası oluşan eğrilik.

* Çoğul gebelikler.

* Gebelik öncesinde varisin varlığı.

* Obezite veya gebelikte aşırı kilo alımı.

Çözüm: Gebelikte varisi önlemek için;

* Uzun süre ayakta kalmamaya çalışın.

* Aralıklarla uzanın ve ayaklarınızı yukarıya doğru kaldırın.

gebelikte-varis-olusumunu-onleme
* Hızlı kilo almamaya çalışın.

* 30 dk geçmeyen yürüyüşler size iyi gelecektir.

* Eğer gerekliyse varis çorapları alarak giyebilirsiniz.

 

Gebelikte Pika (Aşerme)

Aşerme Gebeliğin ilk haftalarında karşılaşılan ve genellikle normal karşılanan bir gebelik yakınmasıdır. Bazı kadınlarda aşerme düzeyi oldukça yüksektir besin maddesi olmayan ürünlerinde aşerilmesi sözkonusu olabilir. Mesala hamile bir kadın kil, toprak, kiremit tozu, gibi ürünleri aşerabilir. Bazı hamilelerde ise tuz, limontuzu, buz parçaları, un, nişasta, kabartma tozu gibi tuhaf gıda maddelerini de aşermektedirler…
Aşerme düzeyinin yüksek olması kansızlık ya da yeterli beslenemediğinin habercisidir.

Gebelikte Aşırı Tükrük Salgısı

Bazı anne adaylarında hormonların etkisine bağlı olarak rahatsız edici boyutlarda tükrük salgısı oluşabilir.Bu durum gebelikte normal kabul edilir.

Çözüm: 

+ Nişasta içeren ürünleri beslenme içeriğinizden çıkarmak.

+ Sık aralıklarla dişleri fırçalamak ve ağza gargara yaptırmak.

+ Sık sık azar azar yemek.

+ Bol sıvı almak.

Bu durum yeterli olmuyorsa doktorunuza danışarak ilaç desteği alabilirsiniz.

 

Gebelikte Bulantı

Gebelikte bulantı gebeliğin ilk haftalarında en çok yakınılan gebelik şikayetidir. Gebelik bulantıları hamileliğin 6. haftasından itibaren başlar 10. hafta ve sonrasında azalır 16. hafta dan sonrasında pek şikayet edilmez. Gebelik bulantıları genellikle sabah saatlerinde ortaya çıkar.Gebelik bulantıları progesteron veya östrojen hormonunun düzeyinin artmasından kaynaklandığı belirtilmektedir. Aksini iddia eden bazı uzmanlar gebelik bulantılarının hamilelik döneminde fazladan üretilen östrojen ve progesteonu kanda hep belirli bir düzeyde tutmak için üretilen “insan kor-yon gonadotropini” (HCG) adlı hormonun üretilmesiyle ilişkilendirilir. Gebelik bulantıları her kadında farklıdır. Kimi hiç bulantı yaşamazken kimi kadının kabusudur. Aynı kadınların farklı gebeliklerinde bile yaşanan bulantı düzeyi farklıdır. Ama bilinen o ki gebelik bulantıları gebeliğin parçası hamile kadınların %50 si bu durumdan şikayetçi.

Gebelikte yaşanan bulantı şikayeti nedeniyle anne adayı ilk aylarda fazla yemek yiyemez ve kilo alamayabilir, öyle ki gebeliğin ilk aylarında kilo verilebilir.
Çözüm:

+ Öğün sayısı 3 yerine 6 olsun azar azar sık sık beslenin aşırı yemeyin.

+ Yataktan kalkmadan önce birkaç tuzlu kraker yemek iyi gelebilir.

+ Tuzlu nohut (leblebi) ara öğünlerde yenebilir. Tuzlu ve yağsız ürünler tercih edin.

+ Sabahları yataktan çok yavaş kalkınız.

+ Grissini veya meyve tarzı yumuşak, sindirimi kolay besinler tercih edin.

+ Size hoş gelmeyen kokulardan uzak durun.

+ Ara öğünlerde 1 porsiyon ev yoğurdu yemeyi deneyin.

+ Karbonhidrat içeren besinler bulantıyı azaltır. Pirinç, patates, kepek ekmeği ve çiğ sebzeler sıkıntı yaratmaz.

+ Yedikten sonra bulantı yapabilecek aşırı katı ve sıvı yağ kullanılmış, kızarmış ya da ağdalı şekerli besinlerdir. Bu tarz ürünlerden uzak durun.

+ Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

 

Gebelikte Vajinal Akıntı

Vajinal akıntıları, fizyolojik ve patolojik akıntılar diye ikiye ayırabiliriz. Eğer akıntınız patolojik değilse sıkıntı yok süreç normal işliyor demektir. Patolojik akıntılar vajina’nın veya rahim boynunun protozoan,virüs, bakteri(aerob, anaerob) veya mantar enfeksiyonları ile oluşur tedavi gerektirir.

Fizyolojik akıntılar  ise gebeliğin gereği olan akıntılardır. Herhangi bir tedavi gerektirmez vücuttaki yüksek östrojen düzeyleri, cinsel uyarılım, gebeliğe bağlı olarak oluşur. Gebelikte vücuttaki östrojen salgısının oranı normal değerin çok üzerindedir. Bu nedenle gebelik öncesinde vajinal akıntı şikayetiniz olmasa bile hamilelik süresince günlük ped kadar akıntı olabilir. Bu akıntı koyu kıvamlı ve açık renklidir. Oluşan akıntı açık renkli ve kötü kokmuyor, kaşıntı ve ağrıya neden olmuyorsa gebeliğin gereği olan normal bir akıntı türüdür diyebiliriz. Bu akıntın nedeni vajinit  veya genital sistem enfeksiyonu olabilir, eğer gebeliğin son haftalarındaysanız akıntı sandığınız sıvı erken doğumu başlatan amniyon sıvısı olabilir.

Çözüm: Eğer akıntı kötü kokulu, sarı, kahverengi, kanlı, kırmızı, yeşil gibi rengi olan bir akıntıysa tedavi edilmesi gerekir tıbbi desteğe ihtiyacınız var doktorunuza danışın. Eğer akıntınız “açık renkli şeffaf ve çok fazla değilse  fizyolojik bir akıntı yaşıyorsunuz sıkıntı yaratmayın ek şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Gebelikte Mide Yanması

Çoğu kadın çoğu zaman zararsız olan mide yanması şikayetini gebe kaldıktan sonra tecrübe eder. Mide yanması (asit reflüsü) göğüs kemiğinin altından genize kadar olan kısımda yakıcı bir rahatsızlık hissidir. Mide asidi mideden yemek borusuna kaçarak mide asidine karşı savunmasız yemek borusunu tahriş etmesiyle oluşur. Gebelikte genel düz kas gevşemesinin mide yemek borusu arasındaki sfinkteri (kapağı) zayıflatmasıyla mide asidi yemek borusuna kaçarak bulunduğu bölgeyi tahriş eder. Daha çok gebeliğin son haftalarında, büyüyen uterusun mideye baskı yapmasıyla şikayet artar.
Çözüm: Tıbbi tedavi desteği almadan önce önerilerimizi uygulamayı deneyebilirsiniz.

+ Aşırı yemek yiyerek midenizi aşırı doldurmayınız. Azar azar sık sık beslenmek öenmli.

+ Kahve, çikolata, asitli içecekler, asitli içecek ve yiyeceklerden ( limon,sirke, hardal gibi), işlenmiş etler( sosis, sucuk gibi) naneli, baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

+ Yemekten yedikten sonra hemen uzanmayın minimum 1 saat ayakta kalın, dolaşın veya oturun.

+ Sakız tükürük bezlerini çalıştırıp oluşan tükürük ile yemek borusuna kaçan asidi nötralize eder.

Hafta Hafta Gebelik

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.