Doğurganlık (Üreme) Check-Up’ı Nedir, Neden Önemlidir?

Doğurganlık bir diğer adıyla üreme check up’ı, yeni evlenmiş çiftlerin bebek sahibi olabilme şanslarını belirleyebilmek ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayabilmek için uygulanan bir yöntemdir.

Günümüzde kadınların iş hayatında fazlasıyla aktif olması, kariyer planları, hayat koşulları gibi durumlar hamile olma yaşının 30’lu yaşları geçmesine neden olabilmektedir. Bu durum ileri yaşta bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda ve erkeklerde bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle erkeklerde yaş ilerledikçe sperm sayısındaki ve kalitesindeki azalma, kadınlardaki yumurtalarda oluşabilecek sorunlar bebek sahibi olabilme ihtimalini düşürmeye başlamıştır. Bunun yanı sıra, hangi yaşta olunursa olunsun, kadın veya erkekte görülebilecek anomalilerin tespit edilebilmesi için de bu tür testlerin yapılması son derece önemlidir.

Uzmanlar ideal hamilelik yaşının 20’li yaşlar olduğunu hatırlatarak, bu yaşlarda hamile kalma şansının aylık %25 olduğunu belirtmişlerdir. Ancak ilerleyen yaşın bu ihtimali düşürdüğünü de unutmamak gerekir.

Doğurganlık (Üreme) Check-Up’ının Önemi

Üreme check-up’ında hem kadına hem de erkeğe yapılacak olan fiziksel muayene, semen analizi, kan testleri gibi uygulamalar, bebek sahibi olabilmek için en uygun zamanı ortaya koymaktadır. Bu nedenle geç olmadan üreme durumunuzun tespit edilmesi ve buna göre uygulanacak olan tedavi yollarının uygulanması önemlidir.

Bu test sırasında erkeklerdeki sperm durumunu, kadınlarda ise yumurtalık deposunu gösteren bazı basit testler uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra yapılacak olan bu test sayesinde kadınların menopoza ne zaman gireceklerini de belirleyebildiklerini söyleyen uzmanlar, testin kadınların adet dönemlerinde de yapılabileceğini belirtmişlerdir. Şimdi gelin doğurganlık check-up’ında neler yapılıyor onları inceleyelim.

  • Öncelikli olarak detaylı değerlendirme sırasında yararlanılacak olan kadın ve erkeğin kişisel hikayeleri alınır. Problemli olma ihtimali olan kısımlar sorgulanarak, buradaki sorunlar belirlenir.
  • Gerekli olan tüm hormon testleri yapılır.
  • Detaylı olarak ultrasonografi incelemeleri yapılır.
  • Doktorun gerekli görmesi halince fallop tüplerin de değerlendirilmesi yapılır.
  • Sperm fonksiyonlarının belirlenebilmesi için testler yapılır.
  • Çeşitli yöntemlerle yumurtalık rezervlerinin durumu değerlendirilir.
  • Psikolojik danışmanlık, diyet, alışkanlıkların dengelenmesi gibi çiftin hayatında değişiklikler yapılması tavsiye edilir.
  • Doktorun gerekli gördüğü multidisipliner konsültasyonlar planlanır ve koordine edilir.
  • Eğer cerrahi operasyon gerekli ise bunlar belirlenerek planlanır.
  • İleriye yönelik olarak takip ve tedavinin planlaması yapılır.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.