Geçmişte yaşanan hastalık, ameliyatlar ve şimdiki hastalıklarınıza dair doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.Aşağıda belirtilen hastalıkları olanlar bu hastalıklarını önceden doktoruna mutlaka bildirmeliler.
-Tansiyon (Bir kaç günlük hastanede yatış tedavisi sonrası dengede tutulabilir)
– Diyabet (Şeker) (Bir kaç günlük hastanede yatış tedavisi sonrası dengede tutulabilir)
-Guatr
-Hipertansiyon
-Astım
-Kalp hastalıkları
-Böbrek hastalıkları
-Sara
-Damar tıkanıklığı
Kronik hastalıklar nedeniyle kullandığınız ilaçları da doktorunuzla paylaşın.
Kullanılmasında sakınca görülmeyen ilaçlar az bir miktar suyla ameliyat öncesi alınabilir fakat doktora danışılmadan kesinlikle kendi başımıza karar vermemeliyiz. Doğum öncesi yapılacak anesteziyi etkileyebilecek ilaşlardan da doktorumuzu bilgilendirmeliyiz. aspirin ve diğer ağrı kesilerde dahi doktorunuzu bilgilendirin, kullanmanızda sakınca görülen ilaçların kullanımına da mutlaka son verin.
Vücudunda protez, kalp pili olanlar mutlaka doktorlarına bilgi vermeliler. Kullanılan protezlerin neler olduğu ve ne tür bir uygulama yapıldığına dair verilebilecek tüm paylaşımları doktorunuzla yapmalısınız.
Sigara ve alkol kullanımına ameliyat öncesinde son verilmelidir. Gerekli durumlarda hastalara tıbbi destek sunulacaktır.
Kan verilmesi ihtimali olan hastalarda kan bankasında önceden kan ve kan
ürünlerinin ayırtılması gerekebilir. Bu konuda doktorunuzdan bilgi alınız.
Sezaryenden bir gün önce veya ameliyatın yapılacağı günün sabahında hastanın duş alması önerilir. duş alınmasındaki amaç ameliyat bölgesinin daha temiz olması ve enfeksiyon riskinin aza indirgenmesidir.
Ameliyat öncesi genital bölgenin tıraşlanması veya ağdayla alınması uygun değildir ve önerilmez. Fakat epilasyon isteyen hastalar; ucu künt makasla veya kıl kesme makinasıyla genital epilasyon uygulayabilirler.
Sezaryen öncesi makyaj yapılmamalı veya var olan makyaj temizlenmelidir.Daha önce yapılmış oje ve tırnak cilaları temizlenmeli, Oksijen seviyesi için tırnaklarınızın rengine bakılmaktadır.
Sezaryenden önce lens, piercing, yüzük, küpe, kolye ve takma dişi olanlar bunları çıkartmalıdır. Ameliyatta lazerle kesim yapılabilmektedir metal eşyalar yanıklara neden olabilir.
Kilolu kadınların ve ameliyattan sonra zayıf kadınlara göre daha fazla risk altındadırlar. Bu kadınlar sezaryen ameliyatına girerken varis çorabı almaları ve ameliyata girmeden hemen önce varis çoraplarını giymeleri tavsiye edilir. Bacaklarda kan birikmesi ve pıhtı oluşumu hayati risklere neden olabilir.
Sezaryenden en az kaç saat önce yemek yemeli ?
Sezaryen operasyonuna girecek hastanın en az 8 saatlik aç kalması gerekiyor. Yani sezaryen ameliyatından önceki 8 saat boyunca herhangi bir yiyecek ve içecek alınmamalıdır. Yasak içeceklerin içerisine su da dahildir. Ameliyata girecek hastanın karnının tok olması bazı yiyeceklerin mideden akciğerlere kaçma riski yaratabilir. bu durumda hastanın hayatı tehlikeye düşer. Eğer sezaryen operasyonu sabah yapılacaksa gece 23-24 den sonra yeme içme kesilmelidir. Bağırsaklarda gaz yapacak veya işleyişi bozacak besinler alınmamalıdır. Sezaryen öncesi akşam yemeği ağır yenmemelidir.
Sezaryen öncesi hastanede neler yapılır ?
* Sezaryen randevu tarihine gelindiği zaman ki bu zaman çoğunlukla sabah saatleridir.ameliyat saatinden bir saat önce hastanede olmak gerekir.
Ameliyat öncesinde hasta önceden rezerve edilmiş odaya alınarak yatış işlemleri yapılır.
Hastanı öyküsü yazılarak onay ameliyatta yaşanabilecek riskler için onay formları doldurulur.
Hastanın barsaklarını boşaltması için lavman yapılır. Lavman çok sıkıntılı bir uygulama değildir. Hastanın ameliyat sonrasında gaz yaşamaması ve dışkıya çıkma ihtiyacı oluşmaması içindir.
Ameliyat öncesi karın açılarak temiz mi diye bakılır temiz değilse ameliyat hemşiresi tarafından tüylerden arındırılır. Ameliyat öncesi kan sayımı, pıhtılaşma süresi ve diğer tetkikler alınarak hasta ameliyata hazırlanır.
Hastaya ameliyat önlüğü giydirilerek bone ve terlik verilir.
Baxzı doktorlar hastaya sondanın odada takılmasını isteyebilir. Sonda doktorun tercihine göre değişir.sonda takılması çoğu hastayı rahatsız etmiş olsada sonda takılırken ağrı kesici jel kullanmak sıkıntıyı azaltır. Takılan sonda ameliyattan 8- 10 saat sonra çıkarılır.
Hasta sedye ve bir hasta yakını eşliğinde ameliyathaneye alınır. Hasta yakını ameliyathanenin kapısına kadar eşlik edebilir. Videoya almak istiyorsanız bu eşsiz anı ameliyat öncesi görevliye çekim yapması için kamera veya fotoğraf makinası bırakabilirsiniz.
Sezaryen ameliyatı öncesi neler yapılır?
Ameliyat masasında önce damar yolu açılır, kalp ritimlerini izlemek için göğüs kafesine transduser diye adlandırılan bir alet takılır.
Kandaki oksijen seviyesini ölmek için işaret parmağına mandal gibi bir alet bağlanır bu nedenle parmaklarda oje olmaması gerekmektedir.
Epidural anestezi yapılacaksa kateter takılmalıdır.
Bulunan personel ellerini dirseklerine kadar antiseptik solisyonla yıkayıp steril hale getirirler.
hasta meme altından bacaklarına kadar çıplak olarak batikon diye adlandırılan bir sıvıyla silinirek steril bir ortam oluşturulur.
Sezaryen ameliyatında neler yapılır ?
Bu yazının devamını önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz.
Merhaba. Hamilelikte genital bolge temizligi icin tuy dokucu krem kullanilir mi? Veet in hamileler icin kremi varmis mesela bu uygun mudur?