Gebelik durumunu öğrenen anne ve baba adayında bazı duygusal dalgalanmalar gelişebilir. Anne adayı hamile olduğunu öğrendiğinde çok hassas ve duygusal olabilir. Hatta bu duygusal dalgalanmalar öyle bir hal alır ki aşırı sevinç ve mutluluktan ağlama krizleri yaşanabilir. Fakat bu krizlerin yerini korku, karamsarlık, pişmanlık, üzüntü, uyku bozuklukları, yeme düzensizlikleri ve hatta depresyona durumları da olabilir. Bu durum geçicidir ilaçla tedavi gerektirmez. Bu durumu yaşayan hastalara psikolojik destek sunulabilir.
Çoğu annnenin aklına şu soru gelebilir ağlamak bebeğime zarar verebilir mi bu sorunun cevabı hem evet hem hayır olacaktır. Çünkü ağlama durumu stres ve depresyon kaynaklı değilse sıkıntı yaşatmaz ama sürekli bir stres ve depresyon hali varsa bu anneye zarar vereceğinden bebeği de olumsuz etkileyecektir.
Gebelik Döneminde Yaşanan Depresyonun Nedenleri
- Ailebireylerinin anne adayına yeterli desteği sunamaması
- Doğacak bebek ile ilgili kaygılar
- Erken anne olmak
- Finans ve barınma problemleri
- İleri yaş sendromu
Bu karamsarlık ve depresyon halinden kurtulabilmek için düzenli uyku, spor yapmak, yüzmek, alışverişe veya yürüyüşe çıkmak yeterli olacaktır. Her insan farklı olacağı gibi yaşanan her hamilelikte farklı olacaktır. Karamsar olmamalı mutlu olunacak şeyler yapılmalı. Eşler baş başa daha çok vakit geçirilmeli anne yalnız kalmamalı. Aynı anda çok şeyi başarmaya çalışmamalı.
Çevrenizdeki insanları çok fazla dinlemeyin kırmamak içinde dinliyormuş numarası yapmanız gerekebilir. “İlginç bir deneyim bu fikri bi ara denerim” cümlesi sizin kurtarıcı cümleniz olmalı. Hamile birine herkesin söyleyebileceği bir şeyler vardır unutmayın… Her söylenileni uygulamak zorunda değilsiniz.