Gebelikte en sık ratlanan şikayetler halsizlik ve yorgunluk sıkıntılarıdır. Daha çok gebeliğin ilk haftalarında belirgin olan bu şikayetler sizi doğuma hazırlayan bir durum olduğundan normal kabul edilmektedir. Yaşadığınız bu yorgunluk ve halsizlik durumu vücutta değişen hormonların düzeyi ve fizyolojik değişiklikler kaynaklıdır.
Anne adayı kendini hep uykusuz hisseder ve her fırsatta uyur. ilk haftalarda yaşanan bulantı ve kusmalar nedeniyle iyi beslenememe, gebeliğe bağlı gelişen kötü psikoloji, yaz aylarında yaşanan gebeliklerde çok terleme nedeniyle yüksek miktarda su kaybı halsizliğe neden olur.Annenin vücudundaki kan miktarının artmasıyla, kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır, kalbinizin atış hızı artarbu na bağlı olarakta yorgunluk hissi de artar. G
Gebelik döneminde yaşanan anemi (kansızlık), hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması) vb gibi durumların da değerlendirildikten sonra sonuca varmak en doğru seçenek olmalıdır. Rutin gebelik takibinde hem hemogram (tam kan sayınn) incelemesi, hem de TSH taraması istenecektir.
Rahatlayabilmek için önerilerimiz;
- Fırsat buldukça dinlenin.
- 30 dk aşmayan hafif egzersizler ve kısa yürüyüşler iyi gelecektir.
- Dengeli ve sağlıklı beslenmeye çalışın uzun süre aç kalmayın.
- Gece geç saatlere kadar çalışmayın erken saatlerde uyuyarak uykusuz kalmamaya çalışın. Normalden 2 saat daha fazla uyumaya çalışın.
- Kitap okuyun veya sizi yormayacak hobilerle uğraşın.
Halsizlik ve yorgunluk gebeliğin ilk 3 ayından sonra normale dönecektir. Kadınlar daha çok bu şikayetlerden kurtulabilmek veya hafifletebilmek adına kafeinli içecekler ve tatlı tüketimini arttırırlar bu beslenme tarzı sizi rahatlatmaktan ziyade daha fazla sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır. Bu tarz tercihlerden vazgeçmeniz önerilir.