Gebelikte Bulantı ve Kusma

Kadınların %75 gibi büyük bir çoğunluğu gebelik döneminde bulantı ve kusma şikayetleri yaşarlar. Gebelikte bulantı ve kusma daha çok gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan sikayetlerdir. Bu şikayetleri yaşayan hastaların % 30 u bu şikayetler nedeniyle günlük aktivitelerini yerine getirememektedirler.

Gebelik döneminde yaşanan bulantı ve kusmanın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Sindirim sistemi bozuklukları, bağışıklık sistemiyle ilişkili nedenler, psikolojik dalgalanmalar, hormon seviyesindeki değişiklikler ve tiroit hastalıkları kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yaşanan en kötü tabloya verilen ad ‘hiperemezis gravidarum’ dur. Hastanın hastanede yatarak tedavi edilmesi gereklidir. Şikayetler daha çok sabah uyanınca ortaya çıkmaktadır. Günün diğer saatlerinde de yaşanabilir. 5. haftadan öncesi ve 12. haftadan sonrası şikayetlerin yaşanması atipik kabul edilir. Gebelikte kusma ve bulantı şikayetleri büyük bir olasılıkla 20. haftaya kadar biter. Fakat bulantı ve kusma bir çok hastalığın belirtisi olması nedeniyle diğer durumlarda düşünülmelidir. Özellikle bulantı ve kusmaya ateş, karın ağrısı, rahimde hassasiyet ve baş ağrısı eşlik ediyorsa araştırılmalıdır. Gebelikte bulantı ve kusma şikayeti günde 1 saatten az, öğürme günde 2 defa olursa hafif kabul edilir fakat günde 6 saatten fazla, öğürme günde 5 defadan fazla ise tablo ağır kabul edilir.

Gebelikte Bulantı ve Kusma
Gebelikte Bulantı ve Kusma

Gebelikte Bulantı ve Kusmanın Anne İçin Riskleri Var Mıdır?

Vücudun aşırı susuz kalması (Dehidrasyon) Vitamin ve mineral eksikliği Kilo kaybı Aşırı kusma sonucu yemek borusunda delinme (Özafagus rüptürü) Bazen böbrek ve karaciğer yetmezliği Aşırı kusma nedeniyle yemek borusunda yırtık (Mallory-Weiss Sendromu) Elektrolit bozuklukları Koagulasyon bozuklukları (eksikliği sonucu kanama pıhtılaşma sisteminde bozukluklar) Aşırı kusma nedeniyle akciğerlerin delinmesi (Pnomotoraks) Hipokalemi, kas zayıflığı ve tetani (potasyum eksikliği nedeniyle kas zayıflığı) Wemicke Ensefalopatisi ve Korsakofpsikozu (tiamin-Bl vitamin eksikliği sonucu beyinde hasar ve bilinç değişiklikleri) Wemicke Ensefalopatisinde Konfüzyon (bilinç kaybı) Ataksi (yürüyememe) Diplopi (çift görme) Nistagmus (şaşılaşma) Korsakof Psikozunda Anınezi (Hatırlayamama) ve öğrenme güçlüğü. Santral Pontin Myelinozis (Hiponatremi, sodyum düşüklüğü nedeniyle beyinde hasar) Periferik nöropati (B12 vitamini eksikliği nedeniyle vücut sinirlerinde hasar) Hemorajik Retinit, Dekolman (göz içi damarlarda kanama ve ayrılma) Bebek için riskleri: Düşük Kiloda Doğum Erken Doğum (Premature Bebek) Kanama Fetal anomali görülebilir.

BULANTI VE KUSMA TEDAVİSİ

Hamileyken bulantı ve kusmayı azaltabilecek bazı ilaçlar mevcut. Daha önceki gebeliklerinde de ciddi sıkıntılar yaşamış annelere gebelik öncesinden başlanmak üzere multivitamin kullandırılabilir. Gebeliğin ilk haftalarında hafif bulantı ve kusma şikayeti olanlara ilaçsız tedavi uygulanır.

Hamileyken Bulantı ve Kusmayı Azaltmak İçin;

Yemek pişilen ortamda çok fazla takılmayın mümkünse yemeğin kokusuna maruz kalmadan yemeyi tercih edin.

Sık sık az az beslenmeyi alışkanlık haline getirin..

Tadını beğendiğiniz yemekleri tercih ediniz Yemeklerdeki çeşitlilik sağlıklı bir gebelik için çok önemli Gebelikte zor yemek zorunda kaldığınız besinlere karşı alerji gelişebilir. Gebelik sonrasında da bu besinlere tiksinti duyulabilir.

Sabahları uyanırken yataktan hızlı kalkmayın. Kalkar kalkmaz tuzlu kraker ve tuzlu leblebi yemeyi deneyebilirsiniz.

Yemek yerken su içmeyi ihmal etmeyin. Az yağlı ve az baharatlı yemekler tercih edin.

Hoşunuza gitmeyen kokulardan uzak durun. Mide yanması gibi şikayetleri olanlarda antiasit mide ilaçları verilebilir. Midede Helikobakter pilori adı verilen bir bakteri özellikle gastrit gelişimine neden olur ve bu bakteri midede saptanır ise tedavi edilmesi önerilir.

Zencefil ve zencefil kökün tedavide etkili olabilir.

Vitamin takviyesi gerekebilir.

Akupunktur tedavisi uygulanabilir bu tedavi yönteminin gebelikte bilinen bir zararı yoktur.

Kusma şikayetiniz artıyorsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzun hazırlayacağı planı uymanızı öneriyoruz. Kusma ve bulantının aşırı olduğu durumlarda hastaneye yatırılır ve serumla besin takviyesi verilebilir.

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir