İçinizdeki bebek her geçen gün biraz daha büyüyor ve büyüyebilmek için besine ihtiyacı var. Ve büyüme için gerekli besinin tek kaynağı sizsiniz. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek ve sağlıklı kalabilmek için gebelikte beslenme önemlidir. Gebelik süresince esas olan dengeli ve çeşitli besinlerle yeterli oranda doğru beslenmektir. Yeterli beslenmek diyoruz çünkü gebelikte fazla beslenmek de yetersiz beslenmek kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır.
Kadın doğum uzmanları annelerin gebelik süresince aylık 1 kg almalarının ideal olduğunu söylemekteler.
Gebelikte Beslenme Önerilerimiz
Gebelikte; sebze ve meyveyi daha fazla yemeli, şekerli, tuzlu ve işlenmiş besinleri azaltmalısınız.
– Gebelik döneminde çay ve kahve yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. (Hazır meyve suları tercih edilmemelidir.)
– Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol suyla iyice ovularak yıkanmalıdır.
– Konserve, salamura ve bekletilmiş yiyecekler az tüketilmelidir.
– Yemeklerin yanında yenen turşu azaltılmalıdır.
– Salata hazırlarken doğal zeytinyağı tercih edilmelidir.
– Hazır, paketlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir.
– Haftanın 4 günü beyaz et tüketilmelidir. (Tavuklar ve balıklar mümkün olduğu kadar doğal yaşam alanlarından tercih edilmelidir.)
– Kırmızı eti haftada bir veya iki tercih edebilirsiniz. Kırmızı eti iyi pişirerek tüketmeniz önerilir.
– Tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, saf beyaz undan yapılmış ekmekler fazla tüketilmemelidir.
– Hamileler beslenirken azar azar bol çeşit beslenme tarzını esas alarak beslenmelidir.
– Çok fazla rafine şeker tüketilmemelidir.
– Gazlı ve şekerli içecekler az tüketilmeli hatta mümkünse hiç tüketilmemelidir.
– Sanayi yapımı doğal olmayan reçel, ve marmelatlar yerine ev yapımı olanlar tercih edilmeli ve fazla tüketilmemelidir.
– Kızartma yerine daha çok haşlama tercih edilmelidir.
– Yemekleri pişirirken teflon veya alüminyum tencere ve tavalar yerine çelik veya seramik olanlar tercih edilmelidir
– Fabrikasyon yoğurt ve süt ürünleri yerine doğal olanlar tercih edilmelidir.
– Çiğ et içeren besinlerden uzak durulmalıdır! (Salam, sosis, çiğ köfte,…)
– Kuru yemişler her gün düzenli ve azar azar tüketilmelidir.
Gebelikte Kalsiyum
Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gebelikte normalde gerek duyduğunuz kalsiyum miktarının iki katı kadar kalsiyum almanız gerekmektedir.
Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.
Günlük fazla kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz:
85 gr yağsız peynir
170 gr sardalye balığı
7 dilim beyaz ekmek
2 bardak süt.
Gebelikte Protein
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren besinleri bol bol almalısınız. Balık, kırmızı et, kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengindir. Ayrıca protein içeren besinler şunlardır; tavuk eti, yağsız kırmızı et, mercimek, yumurta, kaşar peyniri, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi, balık.
Gebelikte C Vitamini
C vitamini plasenta için yararlıdır. Vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitaminin çoğu kaybolur. Besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz. C vitamini içeren besinler şunlardır; lahana, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber, greyfurt, portakal, çilek, patates, karnabahar, domates.
Lif İçeren Besinler
Lifli yiyecekler günlük yaşantımızda en çok tükettiğimiz yiyeceklerdir. Gebelikte sık sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Özellikle sebze ve meyveler lif açısından oldukça zengindir. Bu sebeple her gün bol sebze ve meyve tüketilmesi faydalı olacaktır. Kepekli besinler de lif açısından zengindir. Ancak kepekli besinler diğer besinlerin emilimini güçleştirdiğinden aşırı tüketilmemelidir. Lif açısından zengin besinler arasında bezelye, kuru yemişler, ahududu, kuru üzüm, pırasa ve kepekli ekmek gelir.
Gebelikte Folik Asit
Bebeklerin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarında folik asit alınmalıdır, vitaminler gibi folik asit de vücutta depolanamaz bu yüzden günlük düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Fakat yeşil sebzeler fazla pişirilmeden çiğ olarak veya haşlanarak tüketilmelidir. Folik asit kaynağı diğer besinler fındık, balık, yer fıstığı ıspanak ve brokolidir.
Gebelikte Demir
Gebelikte hem bebeğin doğumundan sonra hem de gebelik nedeniyle vücudunuzda kan artışı olur, artan kana oksijen taşınması için demir gereklidir. Hayvansal besinlerdeki demir bitkisel besinlerde olanlardan daha kolay emilir. Demir açısından zengin besinler; kırmızı et, karaciğer, ton balığı, ıspanak ve kayısıdır.
Gebelikte Sodyum
Hamilelikte sodyum alımı konusu oldukça önemli bir konudur. Hamilelik boyunca sağlıklı ve düzenli beslenme sizin ve bebeğiniz için en çok dikkat edilmesi gereken faktördür. Hamilelik boyunca bebeğinizin ve sizin aldığınız kiloları sitemizdeki ilgili haftaya bakarak karşılaştırın arada belirgin bir fark varsa (1,5 kg ve üstü) doktorunuza danışın kilolarınız fazlaysa diyetinize lütfen dikkat ediniz.
Hamilelikte aşırı sodyum tüketimi zararlıdır. Sodyum bildiğiniz gibi en fazla tuzda bulunur, zaralı olmasının nedeni vücudunuzun su toplamasına(ödeme) sebep olmasıdır.
Aşırı tuzlu yiyeceklerden sakınmanız gerekir. Tuzlu kuruyemişler, turşu, cips, konserveler tuz açısından zengin olduğundan aşırı
Sodyum açısından en zengin besin tuzdur. Diğer hazır besinler için mutlaka etiketlerdeki tuz miktarlarını kontrol edin doktorunuza danışın ve genellikle bir günde 3 gramdan (bir çay kaşığı) fazla sodyum tüketmeyiniz. tüketimi vücudunuzun su toplamasına ve bacak ve diğer bölgelerde şişliğe sebep olur.
Gebelikte Dondurulmuş ve İşlenmiş Besinler
Doğal olan her ürünün fayda sağladığını düşünmek veya her kimyasal ürünün zararlı olduğu fikri yanlış bir düşüncenin ürünüdür.
Koruyucu katkı maddeleri içeren, koku vermesi veya ürüne canlı renk katması için kullanılan kimyasalları içeren besinlerden gebelik dönemince uzak durmak yerinde bir karar olacaktır.
Günümüzde kullanılan dondurma teknolojileri sayesinde yaz kış besinler sağlıklı olarak tüketilebilirler. dondurulmuş besinlerde önemli olan doğru doındurma işleminin yapılıp yapılmadığıdır. Aksi halde içerisinde bakterilerin ürediği bir besin türü size faydadan daha çok zarar verecektir.
Konserve ürünlerden uzak durmanız önerilir.
gebelikte beslenme hamilelikte beslenme gebelikte tuz tüketimi gebelikte folik asit
merhaba çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş sayenizde daha iyi beslenicem teşekkürler