Babanın Bebek Gelişiminde Dikkat Etmesi Gereken 11 Önemli Faktör

Bebek yetiştirmek çoğu toplumda daha çok annenin göreviymiş gibi görünüyor olsa da aslında baba figürü de bebek gelişiminde oldukça önemli bir yer tutar.

Kadınlar hem doğaları gereği hem de toplumsal olarak doğdukları andan itibaren anne olmak için yetiştirilmektedirler. Erkeklerde ise bu, sonradan kazandırılan bir durumdur. Bu da bebeklerin yetiştirilmesi görevinin daha çok anneye kalmasına neden olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki baba ve bebek arasındaki ilişkinin yerini hiçbir şey tutmayacaktır. Anne ve babanın bebek üzerindeki etkileri farklı olacağından, bebeklerin hem anne tarafından hem de baba tarafından yetiştirilmeye ihtiyaçları vardır. Özellikle günümüz modern toplumlarda, babaların da rolü oldukça aktifleşmiş, en az anne kadar bebeklerinin gelişimi konusuna önem verilmeye başlanmıştır. Uzmanlar, iyi bir baba figürünün bebeğin başarılı, özgüveni yüksek, sosyal yetenekleri olan ve kendi disiplinini sağlama konusunda başarılı olmasını sağladığını vurgulamaktadırlar. Bu nedenle bebek yetiştirme konusunun sadece anneye değil, babaya da bırakılması gerektiğine değinen uzmanlar, okulda başarılı olma, sorumluluk alma gibi konularda başarı sağlandığına değinmişlerdir. Anne ve baba arasındaki iş birliği bebeğin sağlıklı bir birey olarak yetişebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Babaları ile sevgi ve güven temelinde ilişki kuran bebekler, hem çevreleriyle hem de kendileriyle barış içinde uyumlu bireyler olarak yetişmektedirler. Toplum içerisinde destekçi bir role sahip olan baba, bebeğin zihinsel gelişimine de olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Şimdi gelin babalar için bebek yetiştirme konusundaki önerileri inceleyelim.

  1. Bebeğinize sadece vakit geçirmek için ilgi göstermeyin. Birlikte olduğunuz zamanların aynı zamanda kaliteli ve bebeğinizin zihinsel, bedensel gelişimini olumlu yönde etkileyecek şekilde olmasına özen gösterin.
  2. Bebeğinizle vakit geçirirken tüm ilginizin onun üzerinde olduğuna emin olun.
  3. Ona olan sevginizi hem fiziksel hem de sözel olarak sık sık belirtin.
  4. Onunla konuşurken seviyesine inmeye, onunla empati kurmaya ve onu anlamaya çalışın. Bir şey anlatırken, anlayabileceği şekilde konuşun ve aynı hizada olabilmek için diz çökerek onunla konuşun.
  5. Bebeğinizle ilgili olan tüm önemli tarihleri not alın.
  6. Başarılarının yanı sıra başarısızlıklarında da yanında olduğunu hissettirin ve onu yapabilecekleri için cesaretlendirin.
  7. Mahremiyetine saygı gösterin. Odasına girerken kapıyı çalın ve eğer tehlikede olduğunu düşünmüyorsanız eşyalarını asla karıştırmayın.
  8. Onunla olan iletişiminizi her zaman aktif tutun.
  9. Eşinizle birlikte uyum içinde olmaya özen gösterin ve Bebeğinizle ilgili olan sorumluluklarınızın eşit olarak dağıldığından emin olun.
  10. Her zaman iyi bir dinleyici olun. Söylediklerini ve hissettiklerini anlamaya çalışın, yardımcı olun.
  11. Onun da bir birey olduğunu asla unutmayın. Kendi kararları, fikirleri ve duyguları olduğunun farkında varın ve bunları değiştirmek yerine yanında olmaya çalışın.
Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir