Hamilelikte kabızlık nasıl tedavi edilir?
Gebelik döneminin ilerleyen haftalarda sindirim sisteminde ortaya çıkan ve kadınları çoğunun şikayet yaşadığı gebelikte kabızlık gebelik süresince normal kabul edilip çok ciddi sıkıntılar yaşatmıyorsa klinik tedaviyi gerektirmez. Fakat kadınların gebelik döneminde yaşadıkları kabızlık sıkıntısını gidermek veya hafifletmek amacıyla bazı doğal yöntemler ve öneriler sunabiliriz.
Gebelik döneminde hormon seviyelerindeki değişim ve rahmin bağırsaklara uyguladığı baskı kabızlığa neden olabilir veya var olan kabızlık şikayetini arttırabilir. Bazı kadınlar kabızlık şikayetini fazlaca abartarak, yaşanan kabızlığın bebekte zehirlenmelere neden olabileceği düşünür. Fakat araştırmalar gösteriyor ki bağırsaklarda emilimin fazla olmaması nedeniyle barsak da bekleyen gaytanın (büyük abdest) herhangi önemli bir yan etkisinin (çok uzun süre kalmaması kaydıyla) olmadığı bilinmekte. Bunun yanı sıra kabızlık şikayeti yaşayan anne adayları müshil ilaçlarının kullanımının etkisiz ve anlamsız olduğu, kullanılan ilaçlar nedeniyle ilaçlara bağımlılık oluşması, uzun süren ishal nedeniyle vücuttaki tuz – elektrolit kaybının kabızlıktan daha büyük bir sıkıntı yaşatacağı gerçeği bilinmelidir. Fakat barsaklarda oluşan gazın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gebelikte kabızlığı gidermek içim;
- Genellikle günün aynı saatlerinde tuvalete çıkmayı alışkanlık haline getirin.
- İçebildiğiniz kadar sıvı tüketin.
- Kahve, kola, muz, şeftali gibi yiyecekler kabızlığa neden olur, kabızlığın yoğun olduğu dönemlerde bu yiyecekleri tüketmeyin, daha rahat olduğunuz haftalarda tüketin.
- Bol posalı besinler tüketin. Posalı besinlerin artması su ihtiyacınızı da dolaylı olarak arttıracaktır.
Gebelikte Kabızlık İçin Posalı Besinler;
Elma, armut, ahududu, ayva, incir, çilek
Fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya, esmer pririnç
Kuru erik, kuru kayısı, badem, ceviz
Marul, kereviz, karnabahar, havuç, patates, brokoli, ıspanak, enginar
- Günlük hafif fiziksel aktivitelere katılın, günde en az yarım saatlik yürüyüşler yapın.
- Ev yapımı ekşiyebilen yoğurt doğal bir barsak düzenleyicisidir. Günlük bir kase yoğurt size iyi gelecektir.
- Yemeklerinizi hızlı yemek yerine iyi çiğneyerek yavaş yavaş yemeniz sindirime kolaylık sağlayacaktır.
- Kepeği alınmış undan yapılan beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.
- Yemeklerin yanına mutlaka salata yapılmalı ve tüketilmeli.
- Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın zira bu ilaçlardan reçetesiz satılan psyllium lifleri, erken doğum riski olan gebelerde, bu tarz ilaçlar uterus kasılmalarını uyarabilir.