Gebelikte 24.hafta kendinizi çok farklı hissedeceğiniz haftalardan biri. Çizgileriniz daha yuvarlak, gebeliğin 24. haftasında baldırlarınız, kalçanız, karnınız ve kollarınız eskisine göre daha dolgunlaşmıştır.
24. gebelik haftası daha duygusalsınız.Olaylar ve hikâyeler sizi daha çok etkiler. Basit sorunlardan bile etkilenir hale gelmişsinizdir. Acıklı bir film veya dizi izlerken gözyaşlarınıza hâkim olamayabilirsiniz. Yolda yürürken diğer hamile kadınları dikkatle inceleyebilir kendinizle kıyaslayabilirsiniz. Gördüğünüz diğer hamilelerin kaçıncı haftada olduklarını merak edebilir doğacak bebeklerinin ilk olup olmadığını düşünebilirsiniz.
Gebelikte 24.Hafta Annedeki Değişim
Gebelikte 24. hafta karın, göğüs baldır veya kalçanızda gebelik çatlakları oluşabilir. Üzülerek söylemek gerekiyor ama bu çatlakları giderebilecek bir krem türü yok… Size önerimiz bu haftalarda duştan sonra yumuşatıcı E vitamini içeren kremlerle bu bölgelere masaj yapmanızdır.
Göğüs uçlarında sivilceye benzer kabartılar görebilirsiniz. Bu kabartılar sivilce değildir. Meme uçlarını besleyen yağı salgılarlar. Bu kabarcıkları yok etmeye çalışmayın…
Bu dönemde tükürük bezlerinizim fazla tükürük üretimi sizi rahatsız edebilir Size önerimiz şekersiz sakızlar çiğnemeniz ve mentollü şeker kullanmanız yönündedir.
Hamilelikte 24.hafta burun tıkanıklıkları ve gözlerde kuruluk olabilir. Gözlük veya lens kullananlar için daha sıkıntılı bir durumdur. Göz kuruluğunu önlemek için kayganlaştırıcı göz damlaları veya yapay gözyaşları kullanabilirsiniz. Gözlerinizin daha fazla kurumasını önlemek için güneşli havalarda güneş gözlüğünüzü takmayı unutmayın.
Bebeğinizi düşünebilir onun ne yaptığını merak edebilirsiniz. Acaba gülümsüyor mu? Yerinden memnun mu? Acıktı mı? Gibisinden sorular aklınızı kurcalayabilir. Bu dönemde bu soruları her hamile kadın aklına getirir.
Gebeliğin 24.Haftası – Bebekteki Değişim
Gebelikte 24.hafta itibariyle bebeğinizin yaklaşık olarak boyu 21 cm ağırlığı ise 550 gramdır.
Bebeğinizin kemiklerini kaplayan kas yapıları büyümektedir. Hamileliğinizde 24. haftadan sonra bebeğiniz her hafta yaklaşık 150 gr alarak büyüyecektir. Tüm insanların birbirinden farklı olan parmak izleri ve ayak izleri bebeğinizde de oluşmaya başladı
Bebeğinizin yüzü kıllarla doludur ama doğuma kadar bu kıllar epilasyon yapılmış gibi kaybolacaktır.
Hamilelikte 24. hafta bebeğinizin duyuları gelişmeye başlamıştır artık tat alabiliyor, hissedebiliyor ve duyabiliyor. Onunla konuşmayı deneyebilirsiniz sizi hissedecektir.
Gebelikte 24.Hafta Önerileri
24. ile 28. haftalar arasında glikoz tarama testi yapılması önerilmektedir. Bu test için şekerli (Örnek portakal suyu) tatlı bir içecek içmeniz ardından da kan şekeri testi yapmanız gerekecektir. Bu şekerli sıvıyı içtikten sonra vücudunuz gerekli miktarda insülin üretebiliyorsa bu sağlıklı olduğunuz anlamına gelir…
Ayaklarınızı hep aşağıda tutmayın kan dolaşımını sağlamak için bazen yukarı kaldırmayı deneyin…
Saçları boyayarak veya deriye dövme yaparak saçınızı ve dokunuza kimyasal maddeler sürmeyin. Bunların zararlı olduğunu gösteren bir çalışma yok ama kimyevi maddelerden uzak durmanız risk varsa sizi ve bebeğinizi bu riskten uzak tutar.
Yemek Yeme İsteğiniz Sizi Şaşırtacak
Eskiden yemek yerken az yemeye ve vücudunuzu bu konuda eğitmeye çalıştınız hep ama gebelikte 24. hafta karnınız hep aç olacak, iş yapabilmek ve yorgunluğunuzu atabilmek için bir şeyler yemelisiniz kilo alacağınızdan korkup kendinizi sıkıntıya sokmayın açlığınızı gidermek sizi rahatlatacaktır. Sizi rahatlatacak şeyler yapın duş alın, alışverişe çıkın, gezin, pikniğe gidin, kendinize takılar ve okuyacak kitap ve dergi edinin…
Para varmı acaba alışveriş ta demek kolay
Bebeğinize ve kendinizi ödüllendirmenin başka bir yolunu düşünün önemli olan mutlu olmak.
Merhaba hocam ; 23+3 gebeyim. özellikle kasık bölgemde regl olur gibi sancım oluyor ve beni iki büklüm bırakıyor ve karnımın sağ tarafı taş gibi sert. bunun nedeni nedir acaba ? cevabınız için şimdiden teşekkürler
Duygu hanım merhaba,
Sizi muayene etmeden böyle bir şeye cevap vermek doğru olmaz. Bu nedenle Kadın-Doğum uzmanınıza gidip muayene olmanızı öneririm.
Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.
Mrb hocam 24 haftalık hamileyim doktora gittiğimde bebeğimin çok aşağıda olduğu söylendi kasıklarımda hissediyorum bebeğini Bazen bacakları dışarı çıkacak diye korkuyorum ilk gebeliğim sizce bu bir erken doğum yada düşük belirtisi olabilir mi çok korkuyorum
Fatma hanım,
Öncelikle bu konuda stres yapmanızın bebeğinize daha çok zarar vereceğini unutmayın.
Bebeğinizin aşağıda olması normal olacağı gibi bazi sorunlara da bağlı olabilir. Bu konuda doktorunuzun muayene sonrasında size söyledikleri gerçeği yansıtır. Sizi muayene etmeden yorum yapmam maalesef mümkün değil.
Merhaba hocam bir sorum olucakdi son adet tarihim 17 mart 2016 sizce kac hafdalik hamileyim yada aylik simdiden tesekurler
Günay hanım,
Haftanızı bu linkten hesaplayabilirsiniz;
https://haftahaftagebelik.com/gebelik-hesaplama.html
Merhabalar hocam 24 haftalik hamileyim ayrıntılı ultrasonda bebeğimin suyu biraz fazla olduğu söylendi ultrasonda bakan doktor bi zararı olacağını düşünmüyorum dedi fakat ben endişeleniyorum sizce bu bir sorun teşkil edermi teşekkür ediyorum şimdiden
Sümeyra hanım,
Doktorunuz bir sorun olmayacağını düşünmüşse doğrudur.
Ancak doktorunuzun takibe çağırdığı zamanlarda mutlaka muayeneye gidin.
Merhaba hocam 24 haftalık hamileyim doktorum bebeğimin yan durduğunu ve kafasinin kalça gelişiminde geride olduğunu yani kucuk olduğunu söyledi ne yapmalıyım
Habibe hanım merhaba,
Bu süreçte sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yok maalesef. Sadece sigara vs kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Ayrıca dengeli beslenmeye, vitaminleri dengeli almaya özen göstermelisiniz.
Doktorunuzun önerilerine kulak verin.
Hocam selamlar saygılar, bizim bebeğimiz 24 +3 haftalık kemikleri 5 hafta geriden geliyor geçen haftaya kadar presenta previa totalis denmişti şimdi rahim ağzı açılmış, ne öenirirsiniz acaba?
Akan bey merhaba,
Durumunuz çok komplike. Gelişimin geri kalmasının sebebi muhtemelen plasente previa. Bu konuda sıkı takipte olmanız önemli. Rahim ağzı açıklığına gelince; bunun pek çok tedavisi var ancak hastanın ve bebeğin durumuna göre farklı tedavi yöntemleri tercih ediliyor.
Sizin bu süreçte yapabileceğiniz en iyi şey doktorunuzun önerilerine kulak vermeniz. En doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacak olan şey bir uzmanın tavsiyeleri olacaktır.
Merhabalar benim ilk hamileliğim ve 28+5 gün oldu glikoz testini bazı durumlardan dolayı yaptıramadım ama kendimde de bebeğimde De herhangi bir sıkıntı yok haricinde düzenli kontrollerimi hep yaptırıyorum. Bı sıkıntı olur mu ya da olursa ne gibi sıkıntılar olur şimdiden teşekkür ederim
Aydan hanım,
Sizde ya da bebekte sıkıntı olduğunu siz bilemezsiniz. Bu şeker yükleme testinin gebelikte önemli olduğu söylenmektedir. Kadın doğumcunuzla konuyu görüşüp testi yaptırıp yaptırmayacağınıza karar verin.