Günümüzde ultrason veya ultrasonografi tıbbın vazgeçilmez görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Ultrason insanların duyamayacağı şekilde ses dalgalarından yararlanır. Bu nedenle diğer görüntüleme cihazları gibi radyasyon içermez. Bu da ultrasonun özellikle hamileler için doktorların en çok tercih ettiği görüntüleme uygulamalarından biri olmasını sağlamaktadır.
İlk icat edildiği günden bugüne kadar ultrason cihazlarından değişimi, kullanım alanlarını genişletmiş aynı zamanda cihazlara yeni işlevlerde eklenmiştir. Bu değişimler ile birlikte teknolojinin de gelişmesi sayesinde ultrason, özellikle jinekolojik muayenelerde ve gebelik takibinde en çok kullanılan yöntemler arasındaki yerini almıştır. Bunun yanı sıra görüntü kalitesindeki artış, incelemelerin daha ayrıntılı olarak yapılabilmesini de sağlamıştır. Benzerleri içerisinde 4D ultrason cihazları, teknolojinin en yeni ürünü olarak kabul edilmektedir. 4D ultrasonları, görüntü kalitesi bakımından diğer cihazları geride bırakmış, yumuşak dokuların bile net olarak seçilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Özellikle hamilelik döneminde bebeğin anne karnındaki hareketlerinin takip edilebilmesi, bebeğin net olarak görülebilmesi 4D ultrasonlar sayesinde gerçekleşebilmektedir. Bu da bebekte herhangi bir anomali durumunun olup olmadığının daha net olarak görülmesini sağlar. Şimdi hamilelikte günümüze kadar kullanılan ultrason cihazlarının neler olduğunu inceleyelim.
Doppler Ultrason
Doppler ultrason halk arasında renkli ultrason olarak da bilinen bir görüntüleme yöntemidir. Bu ultrason yöntemiyle, bebeğin kan akışının değerlendirilmesi, kan akışı hızındaki azalma yani plasental yetersizliğin olup olmadığı incelenir.
2D Ultrason (2 Boyutlu Ultrason)
Muayenelerde genel olarak kullanılan, grinin tonlarında görüntü veren, BPD, FL, AC gibi ölçümler veren cihazlardır. Aynı zamanda bebeğin boyutu, büyümesi, gelişimi ve kalp atışı 2D ultrason cihazları kullanılarak incelenebilmektedir. Bebeğin konumu ve kordonu ile plasentanın pozisyonu da açıkça görülebilmektedir.
3D Ultrason (3 Boyutlu Ultrason)
3D ultrasonlar ile bebeklerin hangi davranışları sergilediği, herhangi bir anomalinin olup olmadığı detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin anne karnında içinde geliştiği suyunun az veya çok olma durumu da tespit edilebilmektedir.
4D Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)
4D ultrasonların son teknolojik ürünler olarak kabul edilmektedir. Bu ultrason cihazları sayesinde bebekte oluşabilecek omurilik ve beyin hastalıkları, parmaklarındaki eksiklik, yarık damak ve dudak, ende kalınlığı gibi anomaliler tespit edilebilmektedir. 4D ultrason cihazları ile bebeklerin gülmesi, esnemesi, parmak emme gibi hareketleri anlık olarak izlenebilmektedir.