Hamilelik dönemi boyunca uzmanların önerdiği en yararlı ve kolay egzersiz türü yürüyüştür. Anne adaylarının hamileliklerinde doktor onayı ile birlikte uzman bir spor eğitmeni ile birlikte egzersiz yapması tavsiye edilmektedir. Ancak egzersiz yapmadan önce doktorunuzdan onay almayı unutmamalısınız. Eğer hamileliğinizde sağlık problemleri yaşıyorsanız, danışılmadan yapılan egzersizler hem sizin hem de bebeğinizin hayatını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz. Şimdi hamileliğini boyunca hangi aylarda hangi egzersizleri yapabilirsiniz, bunları inceleyelim.
İlk 3 Aylık Dönem
Bu dönemde vücudunuz hamileliğe yeni alışmaya başlar ve yeniden şekillenir. Hamilelikte pelvis, sırt ve karın kaslarının çalışması önemlidir. Bu kasları çalıştırarak güçlendirmek rahatça doğum yapabilmenizi sağlar. Egzersiz yapmak aynı zamanda kilo alımınızı da kontrol altında tutar. İlk 3 aylık dönemde hafif tempolu yürüyüşler, aerobik, kaslarınızı kuvvetlendirecek egzersizler yapabilirsiniz. Ayrıca hamilelikte pilates yapılması da oldukça faydalı olacaktır.
6-9 Aylık Dönem
Bu dönemler hem kilo alımınızın arttığı hem de karnınızın iyice büyüdüğü dönemlerdir. Bu nedenle ilk zamanlarda yaptığınız birçok egzersizi bu dönemlerde yapamayabilirsiniz. Dolaşımınızı hızlandırmak ve enerji seviyenizi artırmak için her dönem egzersiz yapmak faydalıdır. Ancak rahminizin büyümesinden dolayı rahim, kalbe uzanan ana damara baskı yapar ve kan akışını yavaşlatarak kan basıncını düşürür. Bu yüzden egzersiz sırasında sırt üstü uzanmamaya dikkat etmeli, daha çok oturma pozisyonlarındaki egzersizleri denemelisiniz. Bunların yanı sıra yürüyüş ve pilates de bu dönemde yapabileceğiniz egzersizler arasındadır.
Hamilelikte Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuzdan onay alın.
- Tüm hamileliğiniz boyunca egzersizin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenin.
- Yorucu egzersizler yerine vücut canlılığınızı artıracak egzersizler yapın.
- Uzun süreli egzersizler yapmayın. Egzersizlerinizi yaklaşık 30 dakika ile sınırlayın.
- Karna darbe alınabilecek basketbol, voleybol, tenis gibi top ile yapılan sporlardan bu süreçte uzak durun.
- Düşme riski olan ve denge kaybına neden olabilecek egzersizleri kesinlikle yapmayın.
- Dalış, dağcılık gibi hamileliğinizi tehlikeye atabilecek sporları yapmayın.
- Yaz aylarında egzersiz yapacaksanız günün ilk saatlerini veya akşam saatlerini tercih edin.
- Kapalı mekanlarda değil, açık havada egzersiz yapmaya özen gösterin. Eğer kapalı alanda egzersiz yapacaksanız, mekanın iyi havalandırıldığından emin olun.
- Son 3 aylık dönemlerde sıçrama ve koşma içeren egzersizlerden uzak durun.
- Egzersize başlamadan önce, başladıktan sonra ve egzersiz bitiminde bol bol sıvı tüketin.
- 3. aydan itibaren sırt üstü yapacağınız egzersizlerden uzak durun.