Gebelikte Kilo Alımı ve Doğru Beslenme

Tıp Enstitüsü, 2009 yılının Mayıs ayında gebelikte kilo alımıyla ilgili olan kılavuzda değişiklikler yaptı. Kılavuzdaki son öneriler 1990 yılında yayınlanmıştı, ancak halen doğum konusunda bunun dışında pek çok araştırma yapılmaktadır.

Tıp Enstitüsü, doğum yapan kadınların istatistiklerini gözden geçirmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle endeksini baz alarak yeni kılavuzu oluşturmuştur.

Yeni kılavuz kadınlara sağlıklı kilo alımının nasıl olması gerektiğine dair bir fikir vermektedir ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) veya sezaryen doğum gibi gebelik komplikasyonlarından korunmalarına yardımcı olmaktadır.

Gebelikte Kilo Alımına Dair Gerçekler

Amerikan Hamilelik Derneği, bazı yetkili tıp araştırmalarından ve kaynaklardan yararlanarak gebelikte kilo alımıyla ilgili bazı gerçeklerin listesini oluşturdu.

  • Vücut Kitle Endeksi (VKİ) 18,5-24,9 arasında ve ortalama kilosu olan kadınlar için gebelikte tavsiye edilen kilo alımı 11-15 kg arasıdır.
  • Normalden az kilolu ve VKİ’si 18,5’den daha az olan kadınlar 12-18 kg aralığında kilo almalıdır.
  • Fazla kilolu ve VKİ’si 11-13 olan kadınlar hamileyken 7-11 kg arasında kilo almalıdır.
  • Obez ve VKİ’si 13 den fazla olan kadınlar hamileyken sadece 5-9 kilo almaya çalışmalıdır.

Doktorunuzla kilo alımınız konusunda konuşmanız önemlidir. Eğer belirtilen kiloların biraz üstünde veya altındaysanız endişelenmeyin. Düzenli ve sağlıklı beslenme yoluyla kilonuzu kontrol altına almanıza yardım edecek bir beslenme uzmanıyla görüşün.

En Önemlisi Doğru Beslenme

Gebelik döneminde iyi planlanmış bir diyet programınızın olması önemlidir. Sağlıklı besinleri tüketmek çocuğunuz için gerekli olan besinleri vücudunuza almanızı sağlar.

Şeker ve yağ oranı yüksek besinler tüketerek çok fazla kilo alırsınız. Ne yediğinize dikkat etmeniz ve besinlerin yan etkilerini iyi bilmeniz önemlidir. Çünkü siz ne yerseniz çocuğunuz da o besini alır. Eğer sağlıksız beslenirseniz, çocuğunuz da sağlıksız beslenmiş olur.

Haftada 30 dk’dan az egzersiz yapan normal kilodaki hamile bir kadın:

  • İlk üç ay 1,800 kalori
  • İkinci üç ay 2,200 kalori
  • Son üç ay ise 2,400 kalori almalıdır.

Bol tahıl, süt ürünleri, meyve, sebze ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeniyle bu kalorileri almak yararlı olabilir. İşlenmiş gıdaları, şeker ve yağların tüketimini en aza indirirseniz amacınıza ulaşabilirsiniz.

Gebelikte Ortalama Kilo Dağılımı

Gebeliğin sonunda bebek ortalama 3,40 kg olacaktır.

  • 0,7 kg plasentanın ağırlığıdır.
  • Artan sıvı hacmi 1,8 kg’dır.
  • Rahmin ağırlığı 0,9 kg’dır.
  • Meme dokusu 0,9 kg’dır.
  • Artan kan hacmi 1,8 kg’dır.
  • 3,17 kg annedeki yağ, protein ve diğer besinlerin ağırlığıdır.
  • 0,9 kg amniyon sıvısının ağırlığıdır.
  • Toplamda 13 kg etmektedir.

Gebelik öncesi normal kiloda olan bir kadın: İlk üç ayda ortalama 2 kg, ikinci üç ayda hafta başına 1 kg, son üç ayda hafta başına 1 kg almalıdır.

Bunun ortalama bir değer olduğunu unutmayın. Siz, doktorunuzla birlikte kilo düzeninizi size uygun olacak şekilde ayarlamalısınız.

 

Derlendiği Kaynaklar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Amerikan Kongresihttp://www.acog.com

PregnancyCalculator.net blog, pregnancycalculator.net

Tıp Enstitüsü, Report Brief Mayıs 2009, Gebelikte Kilo Alımı: Kılavuz, http://www.iom.edu

Op. Dr. Sevim Yıldırım
Op. Dr. Sevim Yıldırım

haftahaftagebelik.com 'da yazacağımız yazılarla tüm anne adaylarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. ileriz bu dönemi bizle geçiren tüm annelerimiz gebelik süreçlerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bebeklerini kucaklarına alarak sonlandırırlar.

Articles: 166

4 Comments

  1. Merhabalar 24 hafta hamileyim doktor bebeğimin eşinin aşağıda oldüğünü söyledi. Ne gibi sorunlarlâ karşılaşabilirım. Aydinlatirmisniz lütfen

    • Damla hanım merhaba,

      Normal doğum yapmanıza engel olabilir bu durum. O nedenle sezeryan yapılması zaruri hale gelebilir.

  2. Merhaba doktor bey.
    24 haftalik hamileyim ve su an 77 kiloyum bundan bir ay once 70 kiloydum 1 ayda 7 kilo almam dogrumu?

    • Tuğba hanım merhaba,

      1 ayda 7 kilo almanız biraz fazla görünüyor mevcut haftanıza bakarsak. Kadın-Doğum uzmanınızla da bu durumu paylaşıp daha sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir