Hamileyken oruç tutmakla alakalı çok farklı düşünceler olmakla beraber yaygın uzman görüşü gebelerin oruç tutmaması yönündedir. Eğer yine de tutmak isterseniz aşağıdaki durumları bilmeniz gerekmektedir.
- Öncelikle susuzluk gebelikte en istemediğimiz durumların başında gelmektedir. Hamile kaldıktan sonra vücudunuzda damarlarınızda dolaşan total kan miktarı artmaktadır, bu nedenle eskiye nazaran
anneler daha fazla su tüketmeye başlar. Eğer siz 16-17 saat civarı susuz kalırsanız, erken doğuma kadar gidecek sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz! - Uzun süreli açlıkta oluşan keton adını verdiğimiz yapılar oruç tutarsanız vücudunuzda aşırı miktarda birikir ve bebeğinizde nörolojik gelişmeye olumsuz etkiler gösterebilir.
- Annenin metabolizmasında insülin direnci gelişmesi zaten kolaylaşmıştır, üstüne bir de siz uzun süre aç kalırsanız kısa zamanda Gestasyonel Diyabet dediğimiz gebelik diyabetini kolaylaştırmış olursunuz!
- Gebelikte normal bir insanın aldığından çok daha yüksek oranda günlük kalori alımına gerek vardır. Bu nedenle gün içinde normal insanlardan daha sık beslenmesi gerekir. Oruç gün içinde almanız gereken total kalorinin geri kalmasına neden olacaktır.
- Gebelik döneminde bulantı,kabızlık vs gibi rahatsızlıklar kolayca annelerde görülebilmektedir. Uzun süreli açlık durumlarında bu durumların gelişmesi daha da kolaylaşacak ve sağlığınızı kötü yönde etkileyecektir.
İnancınız gereği oruç tutmayı istemekte haklısınız. Ancak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir seferliğine ertelemelisiniz. Oruç tutmanız sonucunda hem sizde hem bebeğinizde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Eğer her ne şart altında olursa olsun ben orucumu tutacağım diyorsanız, en azından doktorunuza bu konuyu danışın ve doktorunuzun bilgisi dahlinde ve takibinde olun.